Bevásárló közösség

Forrás Bevásárló Közösség 

Megnyitó

Több hónapos előkészítő munka eredményeként örömmel értesítünk benneteket, hogy Forrás Bevásárló Közösség november 30-án megnyitja kapuját a nagyközönség előtt. Közel 30 helyi termelő hozza el minden pénteken a Jávorka Sándor Mezőgazdasági Szakközépiskola ebédlőjébe finomabbnál-finomabb portékáit. Ha Te is úgy gondolod, hogy szükség van egy helyre, ahol a környék friss, egészséges, helyi termékei egy helyen megtalálhatóak legyenek, illetve, hogy kereskedők kiiktatásával, közvetlenül a termelőktől lehessen vásárolni, akár előzetes rendelés alapján, akkor támogasd kezdeményezésünket azzal, hogy népszerűsíted ismerőseid között egy megosztással az alábbi linken: 

 https://www.facebook.com/events/569487870131915/

Köszönjük, és várunk Benneteket sok szeretettel!

Bevásárló közösség formálódik Tatán!


Szabadegyetemi képzésünk keretében 2018. szeptember 11-én találkozóra hívtuk mindazokat, akik fontosnak tartják az egészséges táplálkozást, akiknek nem mindegy, hogy milyen forrásból szerzik be élelmiszerüket és akik tudatos vásárlóként pontosan tudják, helyi termék vásárlásával nem pusztán termékekre, portékákra szavaznak, hanem leteszik a voksukat ezáltal a helyi gazdaság fejlesztése mellett, hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez és nem utolsósorban a helyi társadalom szövetét erősítik.

Meghívást kaptak továbbá mindazon termelők, akik a profitszerzés mellett hivatásuknak tekintik, hogy kíméletes gazdálkodás útján, egészséges és ízletes élelmiszert termeljenek, mely környezetükre is tekintettel van, azaz gazdálkodásuk során ökológiai szempontokat is figyelembe vesznek

Annak reményében tettük mindezt, hogy egy lépéssel közelebb kerüljünk ahhoz az vásárlók és termelők közti színes együttműködéshez, amit bevásárló közösségnek nevezünk és mindazon fenti célokhoz, ami a helyi társadalom érdekeit szolgálja, mely messze túlmutat a termékek egyszerű cseréjén. 

A találkozóval kapcsolatos rövid hírösszefoglaló alább nézhető meg. Ezúton is köszönjük a Tatai Televíziónak a tudósítást!

Mi is az a bevásárló közösség?

A bevásárló közösség egy olyan újszerű módja a helyi termékekhez való hozzájutásnak, ahol az élelmiszer 30-40 km-es körzetből vagy a megyéből érkezik az átadási helyre, az előzőleg leadott rendelések alapján. A rövid élelmiszer ellátási lánc (REL) egyik formája, a termelő és a fogyasztó közvetlenül találkozik, ami fontos a bizalom kiépítése szempontjából.

A szervezők feladata, hogy a tudatos vásárlói igényeket összekössék a környékbeli termelők kapacitásával, ehhez megfelelő csapatmunka, helyszín, és kiválasztott, rendszeres (heti vagy kétheti) átadási időpont szükséges.

Értem, de miért jó ez nekünk?

A vásárlóknak azért jó, mert a helyi gazdaságot, környékbeli gazdákat, őstermelőket támogatja, friss, szezonális, egészséges, kis mennyiségben előállított élelmiszert tehet a kosarába. A rendelési lista alapján előre megrendeli a termékeket, amelyek a termelő standján összekészítve várakoznak a személyes átvételre. Közvetlen, személyes kapcsolatba kerül a termelővel, kérdezhet tőle, jobban megismerheti a kínálatot, az összetevőket.

A termelőnek azért jó, mert a csatlakozott, elkötelezett vevők rendszeres, állandó vásárlók lesznek, akikre alapozhatja a termelését, tervezheti a bevételét. Nem kell a piacon árusítania egész nap, bizonytalan bevételre várnia. Az átadáson az árucsere 1-2 óra alatt lezajlik. Az idejét a munkájára, a termelésre fordíthatja.

A közösségnek azért jó, mert sok hasonló gondolkodású ember tud találkozni, beszélgetni, véleményt cserélni az egészséges táplálkozásról, és összeköti őket a közösségi, társadalmi felelősségvállalás és elkötelezettség a fenntartható társadalom iránt.

A környezetnek azért jó, mert kevesebb terhelést kap, kevesebb szállítás és csomagolás szükséges a termék vásárlóhoz juttatásához.

Csatlakoznál? Mutatjuk hogyan tudsz!

1. Vásárlóként érdekel a bevásárló közösség?

Ha Te is a személyességen és bizalmon alapuló vásárlás és az egészséges, környezetbarát élelmiszerek híve vagy, akkor csatlakozz kezdeményezésünkhöz az alábbi űrlap kitöltésével, mint vásárló!

2. Termelőként csatlakoznál?

Felkeltette kezdeményezésünk az érdeklődésedet? A termelők belépéséről a bevásárló közösség szabályzata hivatott dönteni, mely a közösség igényeinek kifejeződése, s melyet a közösség fogad el, módosít, ha szükségét látja. A szabályzatra egy szakmai stáb ad ajánlást a közösség részére, mely készülőben van. Ez ne szegje kedvedet, ha a fent leírtak szellemiségével egyetértesz jelentkezz mindenképpen, azonnal küldjük a belépési feltételeket, ahogy elkészültünk vele! Érdeklődésedet ugyancsak az alábbi űrlap kitöltésével tudod jelezni felénk!

3. Minden kezdet nehéz...

...mondani szokás, de mi a befektetett munkában, a szorgalomban hiszünk, mely idővel meghozza gyümölcsét és remélhetően a bevásárló közösség sok más portékáját is! :) Várjuk mindazok jelentkezését, akik idejükkel, energiájukkal e jó cél elérését szeretnék segíteni, független attól, hogy termelőként vagy vásárlóként szeretnél részt venni a bevásárló közösségben! Igyekszünk tudásodnak, érdeklődésednek megfelelően bevonni benneteket a közös munkába, hogy az mindannyiunknak örömöt okozzon! Ha csupán hetente egy árva órácskát tudsz erre szánni, akkor se habozz, várunk csapatunkba, jelentkezz alább! :)

Jelentkezés