I. Magyary Egészségnap

A bevásárló közösségről részletesen itt olvashat:

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság sok szeretettel meghívja Önt és szeretteit a XXXIV. Tatai Minimarathon idején tartandó Egészségnapra, melynek programjai a nemzetközi utcai futóverseny eseményei köré szerveződnek. Népfőiskolánk partnerei FrissítőPontokat, Szűrőállomást működtetnek. Az Egészségnap ideje alatt a legkisebbeknek változatos Gyermekprogramokat biztosítunk. A futókat 10:40-től bemelegítéssel várjuk, a célba érés után pedig jógaoktató vezetésével nyújtógyakorlatokat kínálunk számukra. A kísérő és érdeklődő családtagokat szeretettel látjuk a Magyary Sátorban, ahol meghívott vendégeinktől megtudhatják, hogyan befolyásolja életünk minőségét mindennapi táplálkozásunk. Programunkat egész napos vásár kíséri, amely során helyi termelők kínálják saját gazdaságukból származó termékeiket. Mindenkit szeretettel látunk 2017. augusztus 5-én reggel 9 órától délután 14 óráig Tatán, a Várkanyarban.

A rendezvény mindenki számára ingyenesen látogatható!

Program

SZŰRŐÁLLOMÁS

az Egészségházban


9:00 - 15:00

Szűrőprogram

  • vércukor és vérnyomás mérés

  • testsúly, BMI, testzsír %, testizom %, hasi zsír

  • alapanyagcsere kalkuláció + értékelés

  • CO-mérés - kilélegzett levegőből (dohányosoknál fontos)

  • dietetikai és életmóddal kapcsolatos tanácsadás. 

KEM KH  Népegészségügyi Főosztály

Dr. Barnáné Susa Éva

dietetikus, táplálkozástudományi szakember

MAGYARY SÁTOR ÉS VÁSÁR

a Várhídnál


10:00 - 14:00

Helyi termelők vására

Pál Zsuzsanna,

a Gördülő Kosár bevásárló közösség szakmai koordinátora


10:00 - 14:00

ZimmeZum Gyermeksarok

játék határok nélkül piciknek


12:00 - 13:00

Forgószínpad - Egészséges életmódról okosan. Témák:

- Dr. Barnáné Susa Éva:

Mit együnk és hogyan?

- Czumpf Attila:

Fenntarthatóság és helyi termék

Pál Zsuzsanna:

Miért jó nekünk a bevásárló közösség?

- Dr. Pálfi János:

Étkezési szokásaink hatása éltünk minőségére

SZÍNPAD

az Egészségház mellett


10:40 - 10:55 Bemelegítés

Szabó Anita és munkatársai

FITVELEM FITNESS STÚDIÓ, Tata

11:20 - 11:45

Kerekasztal beszélgetés

Dr. Pálfi János

orvos

Pál Zsuzsanna

kertészmérnök, szakmai koordinátor

Czumpf Attila

ökológus

Dr. Barnáné Susa Éva

dietetikus,

egészségfejlesztő

JÓGA

a Várudvarban

11:00 - 14:00 

Bacsárdy József, ÁHI Jóga Egyesület

FRISSÍTŐ PONTOK

a Várkanyarnál és az Új Kajakháznál

11:00 - 14:00

FrissítőPontok helyi termékekből 

Schenk Erika, Esőemberekért Egyesület

VÉRADÁS

az Egészségházban

10:00-14:00

Jámbor Imre, Magyar Vöröskereszt Komáro-Esztergom Megyei Szervezete

Az EGÉSZSÉGNAP a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság EFOP 1.3.5-16-2016-00824 "Társadalmi szerepvállalás erősítése Tatán a közösségek fejlesztésével" c. projektjéből valósul meg.


Bevásárlás közösségben

Tatabányán 2016 decembere óta működik a Gördülő Kosár Bevásárló Közösség, ahol helyi, a megyében vagy 40 km-es körzeten belül gazdálkodó őstermelőktől, kistermelőktől tudunk vásárolni saját maguk által termelt és előállított árukat.

A hetente kínált termékeket egy excel listában küldjük ki az email címmel regisztrált vásárlóknak, akik ebből a listából válogatva, a kívánt mennyiségek bejelölésével és a táblázat visszaküldésével tudják megrendelni az árukat. A rendelés átvétele csütörtökönként 16 és 19 óra között Tatabányán a Madách utca 7-9-ben, a Mozgáskorlátozottak KEM-i Egyesületének az udvarán történik.

A kínálatban szerepelnek termelői fajtamézek, melyek Tatabányáról érkeznek (akác, hárs, napraforgó, vegyesvirág), ízesített krémmézeket, mézes szörpöket, kozmetikumokat, valamint fűszeres mustárokat is készít Goldschmidt Szilvi.

A kecsketej illetve ebből előállított termékek (joghurt, kefír, sajtok), fürjtojás nyersen vagy füstölve érkezik Naszályról, Elekes Andráséktól.

Tehéntejből joghurtokat, túrót, tejfölt, natúr és füstölt sajtokat készít Bacsák Szilvi, aki bármikor szívesen látja a hozzá érkező látogatókat.

Lekvárokból igazán bőséges a választék: Kiss Emil hozzáadott cukor nélkül, sütés- és főzésálló édesítőszerrel készít cseresznyedzsemet, eperlekvárt, chutney-kat (hagymalekvár különböző ízesítésekkel), homoktövises alma és körtelekvárt, valamint vegyes lekvárokat. Gyógy- és fűszernövényeket is szárít, illetve homoktövis bogyó vásárolható érési időben. Cserepes évelő kerti növények is rendelhetők nála.

Varga Edina lekvárjai között találunk rebarbarás eperlekvárt, cseresznye-ribizli lekvárt, marcipános őszibarack lekvárt, és még sok egyéb különlegességet. Idényszörpöket és szárított ételízesítőt is készít.

Válóczi Ferenc szilva-, meggy-, eper- és sárgabarack lekvárjai mellett házi tyúktojást, savanyúságokat, idényzöldségeket és szörpöket, feldolgozott termékeket (lecsó, paradicsomlé) kínál.

Tóth Zoli Szomorról 100 %-os natúr és különböző ízesítésű (feketeribizlis, sárgarépás, homoktövises, sárgabarackos, őszibarackos stb.) almaleveket készít, melyek tartósítószer- és egyéb adalékanyag-mentesek.

Nagy Sándor biotanyájáról idényzöldségeket és biotojást, bio tyúkhúst tud hozni rendelésre.

Németh Ferencné Kecskéden tartja a mangalicákat és a házi sertéseket. Hetente a friss vágásból készítik a kolbászokat, árukat, illetve sózzák, füstölik a termékeket. Ősztől tavaszig friss húsok is rendelhetőek.

Rádi Jánosné a fürjtojásait hasznosítja: házi tésztát készít belőlük.

Az Egyesület területén működő Gördülő Paradicsomkert Szociális Szövetkezet vegyszermentesen termeszt a kertben idényzöldségeket: tavasztól retek, újhagyma, saláta, nyáron paradicsom, paprika, sárgarépa, petrezselyem, hagyma, tök, cukkini, valamint gyógy-és fűszernövények vannak.

Termelőlátogatásaink során megismerkedünk a csatlakozni kívánókkal, a termesztés körülményeivel, a rendelkezésre álló forrásokkal. Igyekszünk olyan termelőket bevonni közösségünkbe, akik új termékekkel tudják bővíteni kínálatunkat.

Kisgyerekes családok, tudatosan táplálkozó fiatalok és idősebbek is megtalálják nálunk az egészséges étkezés hozzávalóit.

Jelentkezni emailben lehet telefonszám megadásával a gordulokosar.bevasarlokozosseg@gmail.com címen.

Facebook oldalunk:

www.facebook.com/Gördülő-Kosár-Bevásárló-Közösség-1821804181409213/

Szeretettel várjuk a csatlakozni vágyókat!

A program a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás (PTKF/903/2016., "Kiskosarad mit rejt") programja támogatásával valósul meg.