Kortárs irodalom 2017/18

A MAGYARY ZOLTÁN NÉPFŐISKOLAI TÁRSASÁG

ISMERKEDÉS

"A KORTÁRS MAGYAR IRODALOMMAL" c. sorozatának programja a 2017/18-as tanévre

Helyszín: Tata, PIARISTA RENDHÁZ (Tanoda tér 5.) előadási napok és kezdés: hétfő és kedd, 17 óra.

2017. szeptember 25.

1.Találkozó a pozsonyi Irodalmi Szemle szerkesztősége vezetőivel: Mizser Attila főszerkesztő, Nagy Csilla szerkesztő és Nagy Hajnal Csilla online szerkesztő

Sokáig a csehszlovákiai magyarság egyetlen magyar nyelvű irodalmi lapja volt, ez meghatározta tematikáját is, a magyar nemzeti kisebbség nemzeti és kulturális önismeretét segítette, s az irodalmi műfajok mellett a nyelv-műveléssel, a néprajzzal, a történelemmel, a képző- és színházművészettel is foglalkozott. Alapítva 1958-ban. (Wikipédia)

Október 16.

2. ARANY JÁNOS SZÜLETÉSÉNEK 200. ÉVFORDULÓJA TISZTELETÉRE

Ki nekünk Arany János? - Ezzel a címmel jelent meg kötete előadónknak a bicentenáriumra

Előadó: Reisinger János (1954-) irodalomtörténész, tanszékvezető.

Október 24.

3. Térey János (1970-) költő, író, drámaíró, műfordító - Verseit 1990-től közli az Élet és Irodalom, a Holmi, a Jelenkor, az Alföld és a 2000. Nyolc verseskönyve és egy novelláskötete jelent meg. Legjelentősebb munkája a Paulus című verses regény, illetve drámatetralógiája, A Nibelung-lakópark.

Közreműködik Sopotnik Zoltán költő, író, szerkesztő, kritikus

November 14.

4. Tóth Krisztina (1967-) író-költő, műfordító - A Képző és Ipar-művészeti Szakközépiskola szobrász szakán érettségizett, már diákként jelentek meg írásai. 1998-óta szabadúszó, számos verseskötete jelent meg, de gyermekköteteket is publikált, több művét megzenésítették.

Közreműködik Jász Attila író-költő, szerkesztő

December 12.

5. Jász Attila (1966-) író-költő, esszéíró, szerkesztő - a tatabányai Új Forrás főszerkesztője, kiadóvezető.

1989 óta publikál, Szőnybe született, Tatán él és közel 20 kötete jelent már meg, munkásságát számos díjjal ismerték el, közöttük Komárom-Esztergom Megyéért elismerést is megkapta.

2016. január 23.

6. Erdélyi kortárs írók-költők műveinek bemutatása - előadja: Meleg Vilmos (1956-) színművész, rendező, Nagyvárad - 1980-tól a Szigligeti Társulat Tagja, 2001-2009 között művészeti igazgatója volt. 2011-ben már járt Tatán a népfőiskola meghívására.

A program tisztelgés a Magyar Kultúra Napja előtt!

Február 13.

7. Tóth László (1949-) Felvidék-Dunaszerdahely - költő, író, kritikus, irodalom- és művelődéstörténész, műfordító, szerkesztő. A szövegember (2014) című interjú-kötetében munkásságáról, családjáról és a XX. század közép-európai történéseiről, viszonyairól tesz vallomást. Amikor az íróolvas című könyvét 2017 februárjában mutatták be.

Közreműködik Monostori Imre irodalomtörténész.

Március 6.

8. Turczi István (Tata, 1957-) - költő, író, műfordító, szerkesztő, művelődésszervező, irodalomtudós, műsorvezető. Az 1980-as évektől kezdve folyamatosan publikál, napjaink irodalmi életének talán egyik legjelentősebb és legsokszínűbb alkotója, verseskötetei, regényei, drámái, rádiójátékai folyamatosan jelennek meg. A Parnasszus főszerkesztőjeként feladatának tartja a magyar költészet szolgálatát,

Közreműködik Nemes Levente gitáron.

Március 27.

9. A tatabányai Új Forrás c. irodalmi folyóirat bemutatkozása - a folyóirat 1969-ben indult Payer István főszerkesztő vezetésével.

Közreműködik Jász Attila főszerkesztő, Szénási Zoltán irodalomtörténész, főszerkesztő helyettes, felelős szerkesztő.

Április 11. - ráadás program a Költészet Napja alkalmából

10. KEDVES KORTÁRS KÖLTŐIM c.

A Tatai Versbarátok Körének műsora